De Lleida a Mauthausen

Em vaig passejar pels voltants dels forns

observant cada placa de commemoració

a les víctimes del terrible genocidi

que Europa va provocar el segle passat (…)

Aquesta és una breu descripció realitzada per l’alumna de l’INS Josep Lladonosa, Ma Carme Valdivia després de visitar el camp de concentració de Mauthausen, entre d’altres.

La Ma Carme, juntament amb la Cristina Pisa i el Miquel Codina van ser els tres alumnes representants de l’INS que van viatjar a Àustria, entre el 3 i 6 de maig de 2019,  gràcies a la seva participació en el Projecte Buchelwald-Mauthausen que dirigeix el Grup de Treball de professorat de secundària del Departament d’Educació i el Memorial Democràtic (DEMD), amb el suport de l’Amical de Mauthausen i altres camps i Memòria Democràtica de la Paeria de Lleida.

En aquest projecte també hi participen l’INS Almenar, INS Torre Vicens, INS Guindàvols i  INS La Caparrella.

D’aquell viatge on a més de participar en la commemoració el 74è aniversari de l’alliberament els camp de Mauthausen, també es visitaren les restes del camp de Gusen, Ebensee i Hartheim.

De tota aquesta experiència en sorgí l’exposició “De Lleida a Mauthausen”, centrada i focalitzada en imatges i escrits realitzats pels alumnes participants on s’hi reflecteixen i expressen totes aquelles emocions, sensacions, reflexions …, recollides després d’una experiència inoblidable.

Avui, 27 de novembre de 2020, la pròpia Ma Carme Valdivia ens fa reviure de primera mà, tant a alumnes com professorat, aquella vivència que fa posar la pell de gallina i que serveix per donar el tret de sortida a l’exposició al nostre INS.

Moltes gràcies Ma Carme.