Institut Josep Lladonosa – Centre de referència musical de Lleida

És habitual entrar per la porta de l’Institut Josep Lladonosa i escoltar violins, pianos, saxos i des d’enguany- ukeleles. La raó principal d’aquest fet és el convenciment que la música és i ha de continuar essent un dels principals eixos del nostre centre, ja que considerem aquest art una eina transformadora, educadora i creativa per a tota la comunitat educativa del Lladonosa.

Per aquest motiu, participem activament en la formació musical del nostre alumnat, implicant-nos i treballant conjuntament amb les diferents escoles de música i conservatoris de la ciutat. D’aquesta manera, l’Institut Josep Lladonosa esdevé centre de referència musical de Lleida.

A més a més, vetllem per l’alumnat que tot i no fer estudis musicals, mostra interès vers la música, acompanyant-lo i ajudant-lo a créixer i desenvolupar-se en aquest camí.

COM HO FEM?

  1. INCENTIVEM el protagonisme de l’alumnat afavorint la seva participació en diferents activitats del nostre centre (Santa Cecília, el Dia de la Pau, Sant Jordi, etc.), sigui de manera individual o bé formant part dels diferents grups residents de l’Institut, els quals ens representen en molts certàmens de la nostra ciutat: l’Ensemble Instrumental i la Coral.
  2. DISPOSEM d’espais destinats a la pràctica individual de l’instrument per aprofitar al màxim l’horari d’estudi.
  3. TREBALLEM per oferir a l’alumnat uns horaris de convalidació que els beneficiïn de cara a una millor optimització del seu temps.
  4. MANTENIM una comunicació fluida i constant amb els conservatoris i escoles de música, que ens permet fer un seguiment acurat de cadascun dels nostres alumnes.
  5. OFERIM l’oportunitat de realitzar les classes d’instrument sense moure’s de l’Institut.

Com a centre preferent musical l’Institut Josep Lladonosa té una llarga trajectòria en tradició coral i instrumental.

Els assajos d’ambdues formacions es fan al migdia per tal d’aglutinar diferents cursos i edats i permetre als músics continuar les seves activitats extraescolars de la tarda sense interferències.

Els assajos de la Coral són els dimecres de 15:30 a 16:30 i les de l’Ensemble els dijous a la mateixa hora. Periòdicament es fan assajos comuns, concerts, intercanvis i diferents activitats de convivència.

Història de la Coral Institut Josep Lladonosa i creació de l’Ensemble

La Coral de l’institut Josep Lladonosa va ser creada l’any 1991. En els seus inicis, estava formada per professorat, alumnes de BUP i personal d’administració del propi institut, tots ells, sota la direcció d’Agnès Sellés.

Amb l’arribada del nou sistema educatiu (ESO) la coral la van formar íntegrament alumnes de 1r a 4t curs d’ESO. És per això, que any rere any aquesta formació és molt variable, ja que cada curs hi ha nous cantaires. La nostra filosofia no és altra que dotar els alumnes d’una eina educativa com és el cant coral, per complementar la seva formació en la doble vessant: educativa i humana.

A part dels concerts que es fan al propi institut per Nadal, Sant Jordi o final de curs, aquesta formació participa en actes diversos, i també en concerts a la ciutat de Lleida i fora de les nostres comarques, com són la Trobada de Corals d’Ensenyament Secundari de Catalunya, o bé els concursos corals com el “sons i cançons”, celebrats al Palau de la Música de Barcelona, en el qual durant deu anys hem estat entre els cinc finalistes, i en el què l’any 2009, vàrem assolir el primer premi.

A partir de l’any 2010, la coral es dirigida per l’Agustí Ardanuy que la portarà a molt bon port fins la celebració del 25è aniversari que se celebrà el curs 2015/16  a la Sala 2 de l’Auditori Enric Granados de Lleida. Durant aquests darrers quatre cursos s’ha iniciat un intercanvi anual amb la coral de l’Institut François I de la localitat francesa de Villers-Cotterêts.

L’ensemble Ins Josep Lladonosa neix el curs 2016/17 quan la professora Divina Melé agafa la direcció d’ambdues formacions.

L’Ensemble recull tots aquells alumnes que estudien de manera externa algun instrument i per tant tenen formació musical bàsica.

El repertori de l’Ensemble és variat, sobretot música de cinema, jazz, i repertori simfònico coral. Us animem a participar-hi.

Recull fotografic al llarg dels anys: